viernes, 12 de octubre de 2012

Una arquilla per tot l’any


Es tracta d’una arquilla catalana del segle XVII amb materials habituals del Renaixement i del Barroc.  L’exterior és massís de noguera decorat amb cirerer i l’interior de fusta de ribera. El darrere està fet en pi. Porta cantoneres de llautó i els panys de ferro forjat. Els calaixos tenen els costats emmetxats amb cues d’oronella. Les potes són tornejades d’una sola peça.

Calaixos mentiders

La distribució de calaixos no es correspon amb el que aparenta a primera vista. El frontal  sembla organitzat amb dotze quadres de igual mida però en cada fila només hi ha dos calaixos i a la inferior un de llarg.
El frontal dels calaixos està construït amb una peça de noguera rebaixada per simular els marcs dels quadres que representen els mesos de l’any.
L’autor va agafar estampes de l’època com a model per escenificar cada una de les feines de camp pròpies del mes amb personatges que porten indumentària del segle XVII. Els mesos estan escrits en català.
  

Amagatalls del segle XVII

L’arquilla disposa de secrets. L’artesà va col.locar el buc de calaixos sobre un gruixut fons massís que sobresurt per tot el moble. És per amagar tres petits compartiments que s’obren per unes tapes circulars. Per trobar-los s’ha d’extreure el calaix inferior.
La mida del moble, la combinació de la daurada noguera i el blanc de l’os, els secrets i les representacions dels mesos fan d’aquesta peça una joia del Barroc.

1 comentario: